Αθήνα, 1 Αυγούστου 2024 Αρ. Πρωτ. 3390 Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας Αγαπητοί Συνάδελφοι, Ενημερωθήκαμε ότι η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων... ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΙΒ ΓΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ

 

Αθήνα, 1 Αυγούστου 2024

Αρ. Πρωτ. 3390

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Ενημερωθήκαμε ότι η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) αποφάσισε να αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ, ζητώντας ανατροπή του θεσμικού πλαισίου που αφορά στη σύμβαση ιατροτεχνολογικών προϊόντων με τους φαρμακοποιούς, ζητώντας μετακύλιση του clawback των ιατροτεχνολογικών προϊόντων προς τα φαρμακεία, μέσω της υπερβολικής αύξησης του rebate των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αφού προτείνουν ο υπολογισμός του να ξεκινά από τα πρώτα 100 ευρώ!!

Η θρασύτητα των συγκεκριμένων εταιρειών είναι ότι ζητούν από το Υπουργείο Υγείας τη μετακύλιση του Clawback υπό μορφή rebate προς τα φαρμακεία, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ίδιες αυτές εταιρείες δημιουργούν την προκλητή ζήτηση, αυξάνοντας τη δαπάνη με διάφορες μεθόδους, τις οποίες χρησιμοποιούν διαχρονικά, και για αυτό το λόγο ο Νομοθέτης επιβάλει στις συγκεκριμένες εισαγωγικές και προμηθευτικές εταιρείες το clawback.

 

Η πρότασή τους είναι απαράδεκτη, καθόσον ζητούν την αλλαγή του rebate των φαρμακείων για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Ένα rebate θεσμοθετημένο, βάσει του οποίου υπογράφτηκε το 2017 η συλλογική σύμβαση για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα με τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, ένα μεγάλο μέρος των εισαγωγικών αυτών εταιρειών είναι συγχρόνως και πάροχοι, μονοπωλώντας την ανωτέρω αγορά, τόσο σε επίπεδο χονδρικής όσο και λιανικής πώλησης, καθώς διαμορφώνουν τις τιμές των προϊόντων αυτών σύμφωνα με τα συμφέροντά τους και φυσικά εις βάρος του ΕΟΠΥΥ και του δημόσιου συμφέροντος.

Είναι αδιανόητο και εκτός κάθε λογικής οι εταιρείες αυτές να υποβάλλουν αυτή την απαράδεκτη πρόταση, προσβάλλοντας όλους τους φαρμακοποιούς της χώρας και απορυθμίζοντας τη διάθεση των αναλώσιμων του σακχαρώδη διαβήτη στους ασθενείς. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ταινίες μέτρησης σακχάρου, των οποίων το ποσοστό κέρδους για τα φαρμακεία είναι μηδαμινό. Παρόλα αυτά, οι εταιρείες αυτές διαθέτουν τεράστια ποσά διαφήμισης στην τηλεόραση, σε επιστημονικά περιοδικά και σε συνέδρια όπως και χορηγούν μεγάλες ποσότητες μετρητών σακχάρου στους ιατρούς, για την προώθηση των ταινιών μέτρησης των εταιρειών τους.

Οι μεθοδεύσεις αυτές των εταιρειών, οι οποίες ζητούν από τον Υπουργό Υγείας την τροποποίηση ενός Νόμου που ψήφισε πρόσφατα η ίδια κυβέρνηση, και ο οποίος Νόμος σαφώς εξαιρεί τα φαρμακεία από τον επιμερισμό του clawback, συνιστά μια απαράδεκτη πρόκληση για τους φαρμακοποιούς της χώρας, η οποία δεν θα μείνει αναπάντητη, αλλά θα απαντηθεί κατά τρόπο που αρμόζει σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές.

Είμαστε σίγουροι ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, δεν θα λειτουργήσουν για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων μιας ολιγομελούς ομάδας μονοπωλιακών συμφερόντων καθώς και των παραρτημάτων των πολυεθνικών εταιρειών, που επί της ουσίας, με την πολιτική την οποία προωθούν, θα αποστερήσουν τις ταινίες μέτρησης σακχάρου από τον Έλληνα ασθενή.

Όλα αυτά δείχνουν την έλλειψη σεβασμού προς τους 10.700 Έλληνες φαρμακοποιούς από μια μερίδα εταιρειών, η οποία μέχρι τώρα δεν έχει προσφέρει τίποτα στον Έλληνα πολίτη και λειτουργεί αποκλειστικά για το οικονομικό συμφέρον της.

Επειδή θα πρέπει να γνωρίζουν οι πάντες, το ρόλο αυτών των εταιρειών, που υπονομεύουν την επιβίωση και την προοπτική του Ελληνικού Φαρμακείου εμφανιζόμενοι ως κατ’ επίφαση συνεργάτες, είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε τις εταιρείες που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο για την απαράδεκτη αυτή πρόταση:

• Εταιρεία Eifron, η οποία διαθέτει στα φαρμακεία τα αναλώσιμα Solus και CareSens,
• Εταιρεία Wellion, η οποία διαθέτει στα φαρμακεία τα αναλώσιμα Wellion,
• Εταιρεία Metronic, η οποία πέραν της χονδρικής διάθεσης των προϊόντων της, είναι και πάροχος στον ΕΟΠΥΥ και λειτουργεί ανταγωνιστικά με τα φαρμακεία μας,
• Εταιρεία Roche Hellas με τα αναλώσιμα της σειράς Accuchek,
• Εταιρεία Abbott με τα αναλώσιμα Freestyle και τους αισθητήρες libre.

Η εταιρεία Ascencia δεν παραβρέθηκε στην ΓΣ, για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή προς αυτήν και να ζητηθεί η θέση της, εφόσον πρόκειται για την εταιρεία με το μεγαλύτερο μερίδιο σε αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη στα φαρμακεία, στην ελληνική αγορά.

Θα θέλαμε τέλος να επισημάνουμε ότι η εταιρεία Καραμπίνης, η οποία απέστειλε και σχετική επιστολή στον Π.Φ.Σ., καθώς και η εταιρεία Menarini, διαφώνησαν ριζικά με τη συγκεκριμένη απόφαση, προσπαθώντας να πείσουν τους υπολοίπους μετέχοντες στην Γ.Σ. ότι δεν πρέπει να έχουν απέναντι τους φαρμακοποιούς, υποστηρίζοντας ότι το clawback είναι ένα πρόβλημα του ΣΕΙΒ απέναντι στην Κυβέρνηση και όχι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να μετακυληθεί στο ελληνικό φαρμακείο, το οποίο διακινεί από άκρο σε άκρο της ελληνικής επικράτειας, τα αναλώσιμα του σακχαρώδη διαβήτη των εταιρειών του ΣΕΙΒ.

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ      ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ