Αθήνα, 22 Ιουλίου 2024 Αριθμ. Πρωτ. 3257 Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας Αγαπητοί Συνάδελφοι, Την Παρασκευή το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή το... ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΦΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 67 ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ

 

Αθήνα, 22 Ιουλίου 2024

Αριθμ. Πρωτ. 3257

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Την Παρασκευή το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

Από το κείμενο του Νομοσχεδίου αποσύρθηκε τελικά το άρθρο 67 που είχε τεθεί αρχικώς σε Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, με τίτλο «Χορήγηση δεύτερης άδειας λειτουργίας φαρμακείου σε δημοτικές κοινότητες – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 36 ν. 3918/2011». Όπως σας είχαμε ενημερώσει, το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρονταν στη δυνατότητα χορήγησης, κατ’ εξαίρεση, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, δεύτερης άδειας λειτουργίας φαρμακείου σε δημοτικές κοινότητες που σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού, διατηρούν τουλάχιστον πληθυσμό χιλίων πεντακοσίων (1.500) κατοίκων, καταστρατηγώντας με τον τρόπο αυτό το πληθυσμιακό κριτήριο της μίας άδειας ιδρύσεως φαρμακείου ανά χιλίους (1.000) κατοίκους.

Τελικά, οι συντονισμένες προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Φ.Σ. προς τον Υπουργό Υγείας, καθώς και η επίσκεψη αντιπροσωπείας του Προεδρείου του Συλλόγου μας στο Άγιο Όρος, απέδωσαν καρπούς και πέτυχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα: την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου από το νομοσχέδιο.

 

Αποδείχθηκε ότι με τις ομόφωνες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Φ.Σ. όπως για το συγκεκριμένο θέμα, και με προαπαιτούμενο την ενότητα, μπορούμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τη στήριξη την οποία παρείχαν στην πρωτοβουλία του Προεδρείου του ΠΦΣ, όπως και τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χαλκιδικής, κ. Μιχάλη Μαργαριτίδη, για την συμβολή του προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα που είχε ανακύψει με το φαρμακείο στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Θα πρέπει ενωμένοι και όλοι μαζί, να επαγρυπνούμε ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο για τα συμφέροντα του κλάδου μας. Πάντα θα βρισκόμαστε σε συνεχή ετοιμότητα και εγρήγορση.

Ο Πρόεδρος Π.Φ.Σ.

Απόστολος Βαλτάς