Μέσα από τη δράση «Το φάρμακο Ίαμα ή Δηλητήριο» που έτρεξε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς γίνεται προσπάθεια οι έφηβοι να λάβουν... Σημαντικό άνοιγμα από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κορινθίας για την πληροφόρηση των νέων σε θέματα φαρμάκου

 

Μέσα από τη δράση «Το φάρμακο Ίαμα ή Δηλητήριο» που έτρεξε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς γίνεται προσπάθεια οι έφηβοι να λάβουν υπεύθυνη ενημέρωση και με τη βοήθεια των φαρμακοποιών να αυξήσουν το επίπεδο εγγραμματοσύνης για την υγεία σε μία ηλικία που τίθενται οι βάσεις για τις συνήθειες στην ενήλικη ζωή.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Με το 1ο Γυμνάσιο Κορίνθου στις 21/5 και το 2ο Γυμνάσιο Κιάτου στις 23/5, ολοκληρώθηκαν αισίως οι διαδραστικές παρουσιάσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κορινθίας σε Γυμνάσια και Λύκεια της ΠΕ Κορινθίας κατά τη σχολική περίοδο 2023-2024 στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εγγραμματισμού υγείας στους εφήβους που ξεκίνησε ο Σύλλογος από τον Νοέμβριο του 2023.

Η πρόεδρος του ΦΣ Κορινθίας κ. Σοφία Κλοκώνη μίλησε στο DailyPharmaNews για τη δράση «Το φάρμακο Ίαμα ή Δηλητήριο» που έτρεξε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τονίζοντας ότι αυτό είναι μόνο η αρχή για τη θεμελίωση μίας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους εφήβους και τους φαρμακοποιούς ως επαγγελματίες υγείας που μπορούν να προσφέρουν υπεύθυνη πληροφόρηση για σημαντικά θέματα που αφορούν το φάρμακο και τη δημόσια υγεία.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο πρωτοϋλοποιήθηκε στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ροδόπης με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κορινθίας να το αγκαλιάζει και να το εξελίσσει.
«Ως Φαρμακευτικός Σύλλογος Κορινθίας, αναφέρει η κ.  Κλοκώνη, επικαιροποιήσαμε το περιεχόμενό του καθώς είχαν μεσολαβήσει τα χρόνια της πανδημίας κατά τη διάρκεια των οποίων είχαν παύσει οι παρουσιάσει του, το εκσυγχρονίσαμε ως περιεχόμενο και δρομολογήσαμε και υλοποιήσαμε σχεδόν από την αρχή της σχολικής χρονιάς παρουσιάσεις διαδραστικές λαμβάνοντας στο τέλος τους ερωτήσεις από τους μαθητές.
Χρειάστηκε γι’ αυτό να συμπράξουμε με τη δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κορινθίας για τη σχετική αδειοδότηση και να εργαστεί για την υλοποίηση του προγράμματος μία πολυάριθμη ομάδα των μελών του Συλλόγου τόσο σε θέματα οργάνωσης –π.χ, να κλειστούν οι ημερομηνίες παρουσίασης και να καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα επισκέψεων στα ενδιαφερόμενα Γυμνάσια και Λύκεια της Κορινθίας – όσο και για την επικαιροποίηση του υλικού του προγράμματος την οποία έκανε μία τριμελής σε πρώτη φάση επιστημονική επιτροπή που στη συνέχεια εμπλουτίστηκε με αρκετά ακόμη μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κορινθίας που συμμετείχαν στη μελέτη του υλικού και πήραν μέρος και στις παρουσιάσεις
».

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κορινθίας ουσιαστικά προσπαθεί να εξελίξει την προσπάθεια που ξεκίνησε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης.
«Το πρόγραμμα είχε ως περιεχόμενο καταρτιστεί από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ροδόπης και είχε παρουσιαστεί στα εκεί σχολεία προ πανδημίας. Εμείς θελήσαμε να λάβουμε αυτό το υλικό και ευχαριστήσαμε θερμά και τον νυν και τον τέως πρόεδρο του Συλλόγου που και μας το έδωσαν και ασχολήθηκαν για να μας εξηγήσουν και να μας δώσουν πάρα πολλές χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες ως προς την υλοποίηση του. Επειδή ωστόσο είχαν μεσολαβήσει και τα χρόνια της πανδημίας και όπως ξέρουμε η επιστημονική γνώση μεταβάλλεται θεωρήσαμε σκόπιμο να ασχοληθεί η επιστημονική ομάδα που έχουμε δημιουργήσει από φαρμακοποιούς με μεταπτυχιακές σπουδές ώστε να δει που χρειάζεται να μεταβάλλουμε το περιεχόμενο επικαιροποιώντας το».

Στο πλαίσιο μάλιστα αυτής της επικαιροποιήσης προστέθηκαν και κάποιες ενότητες που δεν υπήρχαν πριν όπως είναι οι εξαρτήσεις (π.χ. εξάρτηση στο διαδίκτυο) και η αντιμετώπισή τους ή το θέμα της σωστής αντισύλληψης.

Φιλοδοξία της κ. Κλοκώνη είναι το πρόγραμμα να επικαιροποιείται συνεχώς, να εμπλουτίζεται και να πηγαίνει από τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο σε τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο καθώς ήδη υπάρχουν κι άλλοι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι που θέλουν να το εφαρμόσουν κι έχουν απευθυνθεί γι’ αυτό το λόγο στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κορινθίας ζητώντας τη βοήθειά του.

Συνολικά κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2023-2024 ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κορινθίας παρουσίασε τη δράση σε 17 Γυμνάσια και Λύκεια των έξι Καλλικρατικών Δήμων της Κορινθίας ενώ όσο περνούσε ο καιρός αυξανόταν ο αριθμός των σχολείων που ήθελαν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα με αποτέλεσμα ήδη να υπάρχουν αρκετά σχολεία που είναι σε αναμονή με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να δεχτούν τους φαρμακοποιούς για τη σχετική παρουσίαση.

Η παρουσίαση του προγράμματος γίνεται σε δύο σχολικές ώρες όμως σε πολλές περιπτώσεις λόγω του έντονου ενδιαφέροντος των μαθητών χρησιμοποιείται και το διάλλειμα για να απαντηθούν ερωτήσεις και να λυθούν απορίες των μαθητών. Το πρόγραμμα παρουσιάζεται από 2-3 φαρμακοποιούς που το παρουσιάζουν με τη βοήθεια και οπτικοακουστικού υλικού ενώ στο τέλος γίνεται διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου με χρήσιμο υλικό που αφορά τη σωστή χρήση των φαρμάκων (δες εδώ).

Η συμμετοχή των μαθητών δείχνει τη σημασία της πρωτοβουλίας και τη δυναμική που έχει.
«Τα παιδιά δείχνουν ενδιαφέρον, κάτι κρατούν από αυτά που λέμε, κάτι ρωτούν και μην πω ότι φτάνουν σε σημείο με κάποιες παρατηρήσεις τους για πράγματα που θεωρούν ότι θα έπρεπε να πούμε παραπάνω, μας βοηθούν να βελτιώσουμε ακόμη το πρόγραμμα λαμβάνοντάς τα υπόψιν για επόμενη φορά. Έτσι κάθε φορά γνωρίζουν οι παρουσιαστές – φαρμακοποιοί κάθε φορά τι πρέπει να σχολιάσουν και που να στοχεύσουν περισσότερο με βάση τα σχόλια της προηγούμενης παρουσίασης, από τους ίδιους τους μαθητές. Σε κάθε περίπτωση γίνεται ξεκάθαρο ότι το πρόγραμμα αυτό έχει μία δυναμική πορεία και  εξέλιξη», αναφέρει η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κορινθίας.

Καταλήγοντας η κ. Κοκλώνη τόνισε πως ως συμπέρασμα προκύπτει από τη μεγάλη και θερμή συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα ότι «αποζητούν τέτοιες δράσεις που τα αφορούν γιατί οι πληροφορίες αυτές που λαμβάνουν θα είναι άμεσα χρηστικές στη ζωή τους. Δεν υπήρξε από πλευράς μας μία ακαδημαϊκή προσέγγιση, δεν είδαμε ένα ακροατήριο στην οποία έπρεπε να δώσουμε μία θεωρητική γνώση, δώσαμε εκλαϊκευμένα επιστημονική γνώση προς άμεση χρήση, έχοντας υπόψη και την ηλικία του ακροατηρίου».

Αυτή η επαφή βοηθά όμως και σε κάτι άλλο. Στο να χτιστεί μία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα παιδιά και τον επιστήμονα φαρμακοποιό. Πάνω σε αυτό, όπως είπε η κ. Κλοκώνη «υπήρξε η παρότρυνση και από μέρους πολλών διδασκόντων και ως κατακλείδα και της δικής μας παρουσίασης ότι εδώ (σ.σ, στη σχολική αίθουσα) μπορεί να λέμε κάποια πράγματα μέσα σε ένα περιορισμένο χρονικό πλαίσιο, όμως θα είμαστε (σ.σ. οι φαρμακοποιοί)  στη διάθεσή σας να μας ρωτήσετε χωρίς χρονικό περιορισμό σε όλες τις μονάδες υγείας που ονομάζονται φαρμακεία τα οποία βρίσκονται μέχρι και στο τελευταίο χωριό».
Το μήνυμά της προς τα νέα παιδιά είναι ξεκάθαρο: «Όπως μας εμπιστεύονται οι μεγαλύτεροι έτσι να μας εμπιστεύεστε κι εσείς, να μας μιλήσετε για το οποιοδήποτε πρόβλημα ξέροντας ότι δεσμευόμαστε πάντα από το επαγγελματικό, φαρμακευτικό απόρρητο να σας κατατοπίσουμε έτσι όπως πρέπει τη στιγμή που το χρειάζεστε».

πηγή: dailypharmanews