Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κορινθίας υλοποίησε σήμερα την απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου, όπως αυτή επικροτήθηκε από τους συμμετέχοντες  στο 4ο Συνέδριο Φαρμακοποιών της... Ο “Οδηγός Απόδρασης από μια βίαιη σχέση” στη διάθεση όλων των φαρμακείων του ΦΣΚ

 

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κορινθίας υλοποίησε σήμερα την απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου, όπως αυτή επικροτήθηκε από τους συμμετέχοντες  στο 4ο Συνέδριο Φαρμακοποιών της Περιφέρειας μας, κατά τη διάρκεια του  Στρογγυλού Τραπεζιού “το Φαρμακείο, ως σημείο ευαισθητοποίησης κατά της Βίας”, για συμβολική χρηματική δωρεά στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας.

Με την ευκαιρία αυτή, ενημερώνουμε τα μέλη μας για ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο-οδηγό που ήδη έχουν παραλάβει από τη Γραμματεία μας, παραθέτοντας τις σημαντικές διευκρινήσεις της συναδέλφου που οργάνωσε και συντόνισε το συγκεκριμένο στρογγυλό τραπέζι, στα πλαίσια του πρόσφατου Συνεδρίου στο οποίο ο Σύλλογός μας είχε την ευθύνη της διοργάνωσης.

 

Ακολουθεί κείμενο της εισηγήτριας του θέματος:

«Το 4° Φαρμακευτικό Συνέδριο που διεξήχθη στο Λουτράκι στις 30/09/23-01/10/23 μας έδωσε την ευκαιρία να θέσουμε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας το πολύ σημαντικό θέμα της Ενδοοικογενειακής Βίας, τιμώντας τις δύο συναδέλφους που έπεσαν θύματα την  περίοδο 2021-2022, την Γαρυφαλλιά Ψαρράκου από το Βέλο Κορινθίας και την Αΐντα  Παπαδοπούλου από την Καβάλα. Το θέμα της Ενδοοικογενειακής Βίας ή Βίας μεταξύ Συντρόφων πλήττει πολύ βαθιά το κοινωνικό σώμα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει φανεί με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι μας αφορά όλους.

 

Ως επαγγελματίες υγείας στην περίοδο της πανδημίας Covid, προσπαθήσαμε να στηρίξουμε τις γυναίκες-θύματα μέσω του Προγράμματος Μάσκα-19, ανταποκρινόμενοι στη σχετική έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον Απρίλιο του 2020. Στο συνέδριο παρουσιάσαμε τις απαντήσεις που μας έστειλε η PGEU ειδικά για τη συγκεκριμένη ενότητα “Το φαρμακείο ως Σημείο Ευαισθητοποίησης κατά της Βίας”, που αφορούσαν τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες την περίοδο της πανδημίας, πολλά από τα οποία συνεχίζονται και σήμερα, αφού σε κάποιες χώρες όπως την Ολλανδία, την Ισπανία (πρόγραμμα No caminas sola κ.ά.) και την Ιταλία (Πρόγραμμα Mimosa από το 2014), η στήριξη των θυμάτων Ενδοοικογενειακής Βίας από τα φαρμακεία ήταν κάτι που προϋπήρχε της πανδημίας. Διαφαίνεται λοιπόν μια αυξημένη ευαισθησία ως προς το θέμα σε συναδέλφους άλλων χωρών, την οποία μάλιστα επιδοκιμάζει η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας και επικυρώνοντας το φαρμακείο ως Ασφαλή Χώρο.

Στα πλαίσια αυτής της ευαισθητοποίησης και ενώ έχει αναθερμανθεί η συζήτηση για το πώς μπορούμε να ανακατευθύνουμε αποτελεσματικά τα θύματα, δηλαδή τις γυναίκες και τα παιδιά προς τους κατάλληλους φορείς, να τους στηρίξουμε ανοιχτά και να συμβάλλουμε στην ορατότητα του προβλήματος, διασφαλίσαμε για τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κορινθίας τον έντυποΟδηγό Απόδρασης από μια βίαιη σχέση, έργο του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας, που με απλό και ουσιαστικό τρόπο εξηγεί τι είναι η κακοποίηση και τι μορφές μπορεί να λάβει, πέραν της σωματικής που είναι και η άμεσα αναγνωρίσιμη αλλά όχι η μοναδική- ας έχουμε εδώ κατά νου ότι, με στοιχεία του 2011, μία στις τρεις γυναίκες στον ελλαδικό χώρο κακοποιείται ψυχολογικά και μία στις πέντε κακοποιείται σωματικά.

Επιπλέον, καθοδηγεί μια γυναίκα σε κακοποιητική σχέση στο να οργανώσει το δικό της σχέδιο Απόδρασης, φωτίζοντας όλα τα πιθανά προβλήματα και τις εμπλοκές που μπορεί να υπάρξουν, καθώς και όλες τις υπηρεσίες στις οποίες μπορεί να απευθυνθεί, οι οποίες επικαιροποιημένες βρίσκονται στην ιστοσελίδα του φορέα, όπου υπάρχει και το βιβλίο σε ψηφιακή μορφή.

Ο Οδηγός ήταν κατά καιρούς διαθέσιμος και σε Κέντρα Στήριξης Γυναικών, οπότε μια γυναίκα είχε την δυνατότητα να τον διαβάσει εκεί, σε έναν χώρο Ασφαλούς Ανάγνωσης, αφού το να τον έχει στο σπίτι μπορούσε να θεωρηθεί ενοχοποιητικό στοιχείο από τον κακοποιητή σύντροφο. Οι γνώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε άλλες γνώσεις που έχει συγκεντρώσει κάθε συνάδελφος για το θέμα από παλιότερες δράσεις ενημέρωσης του ΦΣΚ, αυξάνοντας την ενσυναίσθησή μας για τα θύματα αφ’ενός και αφ’ ετέρου δίνοντάς μας μια καλή εικόνα της κατάστασης και του πόσο δύσκολοι και ευαίσθητοι είναι οι χειρισμοί για την απεμπλοκή τους, η ολοκλήρωση της οποίας ασφαλώς ξεφεύγει από το πλαίσιο του φαρμακείου και χρειάζεται μια καλή Διατομεακή Συνεργασία.

Συστήνουμε λοιπόν την προσωπική μελέτη του Οδηγού από τους συναδέλφους, ως ένα ακόμη βήμα, με τη σκέψη ότι η εμβάθυνση του καθενός μας στο θέμα, ο προβληματισμός και η εγρήγορση, θα έχουν μόνο θετικά αποτελέσματα- προφανώς χρειάζεται αρκετή δουλειά, ειδικά το θέμα της συντονισμένης εκπαίδευσής μας. Ενδεχομένως να θέλει κάποιος συνάδελφος να το θέσει υπόψιν των επισκεπτών του φαρμακείου του σε ορατό σημείο, είτε οργανώνοντας έναν μικρό χώρο Ασφαλούς Ανάγνωσης, είτε προσφέροντάς το σε κάποια γυναίκα που θα εκφράσει τη διάθεση να το αποκτήσει- στην περίπτωση αυτή διατίθενται και επιπλέον αντίτυπα στα γραφεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κορινθίας.

Θα έχει ενδιαφέρον να σκεφτούμε πώς μπορεί να μετεξελιχθεί το πρόγραμμα Μάσκα-19 ώστε να διαδραματίσει κάποια στιγμή το ελληνικό φαρμακείο έναν μικρό αλλά ουσιαστικό ρόλο, στα πρότυπα καλών πρακτικών άλλων ευρωπαϊκών κρατών, να γίνει δηλαδή ένας χώρος ανακατεύθυνσης των θυμάτων προς τους κατάλληλους φορείς και ευαισθητοποίησης για το ευρύ κοινό, επικυρώνοντας με έναν ακόμη τρόπο την άυλη αξία του και τον ιδιαίτερο κοινωνικό του ρόλο.»

 

Ελένη Στελλάτου, φαρμακοποιός-μέλος  του ΦΣΚορινθίαςσυγγραφέας-μέλος του Δικτύου γυναικών συγγραφέων κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών “η Φωνή της”.