Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2024 Αρ. Πρωτ. 3737 Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας Αγαπητοί Συνάδελφοι, Σύμφωνα με τα emails, τα οποία έστειλε η... Διευκρινίσεις για τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

 

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2024

Αρ. Πρωτ. 3737

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σύμφωνα με τα emails, τα οποία έστειλε η ΗΔΙΚΑ στους φαρμακοποιούς οι οποίοι απέστειλαν τα δικαιολογητικά για τη συμμετοχή τους στη δράση πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου – διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη – θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και να επιστήσουμε την προσοχή για τα εξής :

1. Το email περιέχει Σύμβαση του φαρμακείου που πρέπει να υπογραφεί και να επιστραφεί στην ΗΔΙΚΑ , ως απαραίτητο δικαιολογητικό έναρξης της διαδικασίας πιστοποίησης, έγκρισης και καταχώρησης του φαρμακείου στη σχετική πλατφόρμα διάθεσης των test, και αποτελεί απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση στα πλαίσια όσων ορίζονται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα πρόληψης για όλους τους παρόχους υγείας που συνεργάζονται στις δράσεις αυτές. Η Σύμβαση του ΠΦΣ – ΗΔΙΚΑ εγγυάται τη διαδικασία συμμετοχής των φαρμακείων, τις υποχρεώσεις αμφότερων και τους όρους πληρωμής μας.

2. Το αρχείο το οποίο επισυνάπτεται με το email και αφορά τη Σύμβαση θα πρέπει να το υπογράψει ο νόμιμος εκπρόσωπος του φαρμακείου ηλεκτρονικά , μέσω της ψηφιακής βεβαίωσης εγγράφων του gov.gr (https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/psephiaka-eggrapha-gov-gr/psephiake-bebaiose-eggraphou) ή με τη χρήση ψηφιακής υπογραφής του νόμιμου εκπροσώπου του φαρμακείου (αν διαθέτει φυσικά διαθέτει ψηφιακή υπογραφή).

3. Το όνομα του αρχείου της υπογεγραμμένης ηλεκτρονικής σύμβασης θα πρέπει να είναι ο Αριθμός που αναγράφεται κάτω από την ημερομηνία σύμβασης (πάνω δεξιά).

4. Το αρχείο θα πρέπει να είναι το πρωτότυπο μέσω του gov.gr σε μορφή.pdf και όχι φωτογραφία ή σκαναρισμένο και να αποσταλεί στο prolipsis-symvaseis@idika.gr και όχι στο prolipsis@idika.gr (αν παρόλα αυτά έχει αποσταλεί στο prolipsis@idika.gr δεν είναι λάθος αλλά θα καθυστερήσουν να το
δουν. Συστήνουμε να τα ξαναστείλετε στο prolipsis-symvaseis@idika.gr ή να κάνετε προώθηση εκεί του email το οποίο είχατε αποστείλει).

5. Στην 5η παράγραφο του άρθρου 3 της Σύμβασης αναφέρεται ότι «Οι μηνιαίες υποβολές του φαρμακείου ελέγχονται, εκκαθαρίζονται και εξοφλούνται από την Η.ΔΙ.Κ.Α. ΑΕ εντός εύλογου χρόνου (60-90 ημερών) από την ημερομηνία κατάθεσης της οικονομικής απαίτησης». Αυτό έχει αντικατασταθεί με νέα email τα οποία αποστέλλονται τώρα από την ΗΔΙΚΑ – αφού η διαδικασία αποστολής των Συμβάσεων είναι σε εξέλιξη – διότι με παρέμβαση ΠΦΣ διευκρινίστηκε ότι ισχύει η εξόφληση εντός 30 ημερών από την «καταληκτική ημερομηνία έκδοσης των σχετικών τιμολογίων» στο τέλος εκάστου διμήνου, σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ. δ της της υπογεγραμμένης Συλλογικής Σύμβασης για τη Δράση Πρόληψης του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου μεταξύ ΗΔΙΚΑ ΑΕ και ΠΦΣ που υπογράφηκε στις 12/7/2024. Σας επισυνάπτουμε το σχετικό email με τη διόρθωση της ΗΔΙΚΑ το οποίο έχει αποσταλεί:

Από: prolipsis-symvaseis@idika.gr <prolipsis-symvaseis@idika.gr>
Date: ……………………..
Subject: #7. ΗΔΙΚΑ Α.Ε ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αξιότιμη/ε κυρία/ε

Έχετε λάβει ηλεκτρονικά τη Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών για το Πρόγραμμα «Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου» (Δράση) του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ).

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως εκ παραδρομής στο άρθρο 3 παρ. 5 της σύμβασης αναφέρεται: «Οι μηνιαίες υποβολές του φαρμακείου ελέγχονται, εκκαθαρίζονται και εξοφλούνται από την Η.ΔΙ.Κ.Α. ΑΕ εντός εύλογου χρόνου (60-90 ημερών) από την ημερομηνία κατάθεσης της οικονομικής απαίτησης»

και τροποποιείται ως εξής:

«Η ΗΔΙΚΑ υποχρεούται στον έλεγχο και την εκκαθάριση των λογαριασμών των φαρμακείων και την καταβολή των αιτήσεων ποσών εντός τριάντα (30) ημερών από την καταληκτική ημερομηνία έκδοσης των τιμολογίων από το φαρμακοποιό και υποβολής των στοιχείων τους στη σχετική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, που ορίζεται η 5η εργάσιμη ημέρα μετά την συμπλήρωση κάθε διμήνου»

σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ. δ της της υπογεγραμμένης Συλλογικής Σύμβασης για τη Δράση Πρόληψης του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου μεταξύ ΗΔΙΚΑ ΑΕ και Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου που υπογράφηκε στις 12/7/2024.

Στη διάθεση σας.
Υποστήριξη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
ΗΔΙΚΑ ΑE
Δ/νση Συστημάτων Τομέα

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ     ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ