Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2024 Αρ. Πρωτ. 3806 Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας Αγαπητοί Συνάδελφοι, Σε συνέχεια της από 07.08.2024 ενημέρωσης, που σας... ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛ. ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΜΚΑ ΚΑΙ ΕΚΑΑ

 

Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2024

Αρ. Πρωτ. 3806

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σε συνέχεια της από 07.08.2024 ενημέρωσης, που σας αποστείλαμε αναφορικά με το πλαίσιο της υπ΄αρ. Δ3 (α) 33959/28.06.2024 (Β΄3800) Απόφασης του Υπουργού Υγείας και την σχετική ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ για την έναρξη παραγωγικής λειτουργίας της ηλεκτρονικής συνταγογράφηση συνταγών φαρμάκων σε πολίτες εξωτερικού χωρίς ΑΜΚΑ ή ΕΚΑΑ, που η ανωτέρω απόφαση προβλέπει, παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις:

Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 3 της ως άνω απόφασης οι φαρμακοποιοί ανά την Επικράτεια, οφείλουν να διασταυρώνουν και να επαληθεύουν τα στοιχεία του ασθενούς με την εκ μέρους του επίδειξη του εγγράφου ταυτοποίησης (πχ διαβατήριο) και της άυλης συνταγής, η οποία προσκομίζεται σε ψηφιακή μορφή.

Κατά τα λοιπά και στο πλαίσιο εφαρμογής της άυλης συνταγογράφησης, η οποία διέπει την εν λόγω απόφαση, οι προσκομιζόμενες συνταγές δεν φέρουν ιδιόχειρη υπογραφή και σφραγίδα του θεράποντος ιατρού και ως εκ τούτου δεν απαιτούνται άλλες ενέργειες εκ μέρους των φαρμακοποιών.

Σημειωτέον ότι οι άυλες αυτές συνταγές, οι οποίες εκδίδονται δυνάμει της ανωτέρω απόφασης σε πολίτες εξωτερικού χωρίς ΑΜΚΑ ή ΕΚΑΑ , δεν τυγχάνουν αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ.

Επισυνάπτεται η σχετική απόφαση του Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ. Β /3800-01.07.2024)

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ     ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ